20 okt Dick Verdult – Het is waar maar niet hier

Dick Verdult is een kunstenaar en muzikant die zich onmogelijk in één hokje laat vangen. Hij maakt werk dat humoristisch en ongrijpbaar is. In recensies vallen woorden als ‘ontregelend’, ‘krankzinnig’ en ‘nietlogisch’. De documentaire toont Verdult’s veelzijdigheid. Hij bouwt installaties, schildert, schrijft, maakt muziek. Hij is bekend als de ‘Godfather van de experimentele Cumbia’ onder pseudoniem Dick El Demasiado. Hij lanceerde een eigen muziekstroming in Argentinië, de zogenaamde ‘cumbias lunáticas’, met een eigen verzonnen muziekhistorie wat veel fans en aanhangers opleverde in Latijns-Amerika.

Waar veel kunstenaars naar herkenbaarheid streven, gebruikt Verdult alle media, de één schijnbaar haaks op de andere. Hij hoort nergens bij.

De film volgt Verdult terwijl hij muziek en beeldende kunst maakt, in zijn ateliers in Bergeijk en Calanda (Spanje) en tijdens een tour naar Peru, Colombia en Argentinië. Zijn ongeremde scheppingsdrang, zijn stelselmatig terugkomen met verrassende perspectieven in alle media blijken een inspiratie voor jongeren over de wereld.

‘Het is waar maar niet hier’ won in 2017 de prijs ‘Best Feature Length Documentary’ en is momenteel op tour in Nederland. Pop Up Cinema presenteert een avond vol cultuur, film en uiteraard met een Q&A.

tickets bestellen Facebook

Info

Wanneer: Vrijdag 20 oktober
Waar: De NWE Vorst – Willem II Straat 49 Tilburg
Aanvang: 20:00 uur
Prijs r
egulier: €7
Prijs vroege vogels: €4 (actie loopt tot 1 oktober)

pop up cinema dick verdult

Dick Verdult

Verdult heeft een vet Brabants accent maar schakelt moeiteloos naar het Spaans, Engels, Frans. Hij groeide op als Philipskind in Latijns-Amerika en studeerde film in Parijs in de jaren na het studentenoproer. Wat hij van de verschillende culturen tot zich heeft genomen en neemt, zijn bepalend voor zijn eigenzinnige blik. Hij legt verbanden en ziet curiositeiten die anderen niet zien. Ervaringen uit zijn jeugd komen soms heel direct terug in zijn werk. In plaats van het globalisme als een probleem te zien, beleeft de eenmans-multinational Verdult het als een tevreden transculturele mutant.

Gedurende de documentaire zien we verschillende paradoxale kanten van Verdult. Er broeien politieke thema’s in zijn werk, maar hij blijkt wars van eenduidige politieke statements. “Als je vraagt waar gaat het over, dáár gaat het over.” Ondanks het idiosyncratische van het werk is Verdult alles behalve een zonderling figuur, hij heeft een gezin en omringt zich met jonge vrienden. Ogenschijnlijk ‘gestoorde’ performances en installaties starten maanden van te voren met een zorgvuldig gedefinieerde strategie.

Over de maker

Luuk Bouwman (Oss, 1977) studeerde film aan kunstacademie St. Joost in Breda. Hij maakte items voor het televisie programma ‘Waskracht!’ (VPRO). In 2001 richtte hij Tropisms.org op – een documentaire vlog op internet. Zijn eerdere werk bestaat uit ‘Het Nieuwe Westen’ , ‘Donker Oss’ en ‘De Bond tegen vloeken’.

Van 2004 tot 2012 speelde hij gitaar in de technopunk band Aux Raus. Hij heeft een tweewekelijks radioprogramma op Red Light Radio en maakt samen met Rafael Rozendaal elektronische muziek, onder de naam Cold Void.

Meer Pop Up Cinema nieuwtjes ontvangen
in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws!

Hoera, je bent ingeschreven!

Oeps, iets ging er fout. Probeer het opnieuw.