29 aug Ons eigen paradijsje: zomerfilms in de NWE Vorst

In juli en augustus hebben we weer kunnen genieten van zes mooie zomerfilms in de binnentuin van de NWE Vorst. Dit jaar stonden de films in het teken van ‘Het Paradijs’.

door Babette Kort

Gezelligheid

Zaten we vorig jaar nog wekenlang in een bloederige ‘Holiday from hell’, dit jaar ging het er gelukkig wat gemoedelijker aan toe in onze paradijselijke tuin. Het leuke van de zomerfilms in de tuin vind ik dat iedereen van het team en zelfs hun kinderen meehelpt met de aankleding hiervan. Het opblazen van alle plastic bedjes, dieren en badjes. Ontwerpen van de bordjes, klaarzetten van de kaarsen, neerleggen van de kleedjes en het plaatsen van de stoelen. Er komt vaak een hoop bij kijken, maar het is zo leuk om te zien dat het dan zo langzaam vol loopt met enthousiaste mensen. Mensen die er heel vroeg bij zijn om verzekerd te zijn van de lekkerst zittende plastic kuipstoeltjes op de beste plek recht voor het scherm. Snel nog even wat drankjes halen en nootjes bij de bar. Opblaaskrokodil voor onder de voeten en we zijn er klaar voor!

(tekst gaat verder onder afbeelding)

pop up cinema nwe vorst zomerfilmsOns eigen paradijsje

Verrassing

Er hangt altijd een fijne sfeer. De mensen weten niet helemaal wat ze kunnen gaan verwachten. En soms krijg je niet alleen de aangekondigde film te zien, maar krijg je ook nog eens een mooie verrassing als voorgerecht.

Zoals op de avond dat we de film ‘Tanna’ gingen vertonen. Het had bijna de hele dag geregend. Het was een beetje koud ook. We hadden ’s middags besloten om de film naar binnen te verplaatsen. Toen mijn vriendin Erika dit hoorde wilde ze toch ook wel een keertje met me mee om een zomerfilmpje te kijken. ‘Buiten in de kou zitten is niet zo haar ding.’ Maar vaak is het een kwestie van een beetje overtuigingskracht om haar eens van die warme bank af te krijgen en haar te laten zien dat het met een dekentje en wat warme thee toch ook best knus kan zijn buiten.

Gelukkig kreeg ik een paar uur voor de film begon een berichtje dat de film toch in de tuin zou draaien. Wonder boven wonder was het gestopt met regenen en de zon brak door. Dus dan maar wat bouwplastic onder de kleedjes voor het natte gras en lekker naar buiten! Ik besloot niets te zeggen tegen Erika en te hopen dat ze het me in dank zou afnemen aan het einde van de avond. Ze vroeg nog of het koud was in de zaal binnen en heb maar gezegd dat die airco altijd zo hoog staat daar en dat ze maar een warme trui moest meenemen voor de zekerheid.

Haar verrassing was groot natuurlijk toen ze iedereen druk bezig zag in de tuin om hun eigen paradijsje in te richten. Gelukkig kon ik binnen nog twee van de laatste houten stoelen scoren met twee zachte kussentjes erbij. Een mooie plek uitgezocht aan de rand van de tuin waar we nog goed zicht hadden op het scherm. Twee kopjes verse muntthee gehaald en gelukkig kreeg ik een lieve glimlach van Erika terug. Dat viel weer mee gelukkig.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

pop up cinema nwe vorst zomerfilmsGenieten

De Opening

Speciaal voor vanavond kregen we een teaser te zien van de voorstelling ‘Just before artificial intelligence’ van het gezelschap Spin Echo. Deze voorstelling is in zijn geheel te zien op 16 september in de NWE Vorst tijdens ‘De Opening’.*

Het was een performance die me gelijk in een bepaalde science fiction sfeer bracht. Bijzonder omdat wij met z’n allen in de tuin iets te zien kregen wat niemand anders nog had gezien. Ik hoorde iemand zingen en gitaar spelen maar zag niet waar het geluid vandaan kwam. Ik zag alleen een meisje met een VR bril op een dans vertonen en dit zorgde weer voor een mooi schaduwspel op het filmscherm. De muziek bleek van het dak vandaan te komen. Daar liep een meisje heen en weer terwijl ze zong en gitaar speelde. Het voelde alsof ik samen met de rest van de mensen in de tuin getuige was van iets heel speciaals en exclusiefs. We deelden een geheimpje met elkaar.

Tanna

Tijd voor de film! In ‘Tanna’ kregen we een kijkje in het leven van de leden van de Yakel stam, die leeft op het eiland Vanuatu. We zien hun rituelen en maken kennis met stamleden Wawa en Dain die verliefd worden op elkaar. Een onmogelijke liefde. Wawa moet worden uitgehuwelijkt aan een lid van een rivaliserende stam om de vrede te bewaren. De film gaat dus ook over familiebanden en over hoe ver je moet gaan met het trouw zijn naar jouw eigen familie en in hoeverre je moet kiezen voor je eigen geluk. Ik ben dankbaar dat mijn vader mij niet heeft uitgehuwelijkt aan een of ander Drents stamhoofd.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

pop up cinema nwe vorst zomerfilmsGezelligheid!

Genieten

Ik kijk naar Erika die rechts van me zit en ik zie haar volop genieten. Ik kijk naar boven naar de blauwe lucht met een aantal kleine witte luchtige wolkjes. Een koel maar fijn briesje zorgt voor wat geritsel van de blaadjes in de bomen. Lang leve de zomerfilms.

*In het weekend van 16 en 17 september zetten Tilburgse culturele instellingen hun deuren open en word je getrakteerd op voorproefjes van voorstellingen die komend seizoen te zien zijn.

Meer Pop Up Cinema nieuwtjes ontvangen
in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws!

Hoera, je bent ingeschreven!

Oeps, iets ging er fout. Probeer het opnieuw.