14 jun Wat is normaal? Terugblik op To Stay Alive: A Method met Iggy Pop

Op dinsdag 6 juni vertoonden we de intrigerende documentaire To Stay Alive: A Method in de NWE Vorst. Een verfrissende feelgood film over lijden. Het werk van Franse filosoof Michel Houellebecq vertelt door Iggy Pop. We presenteerden deze avond in samenwerking met studievereniging filosofie Sapienta Ludenda en Tilt.

Door Babette Kort

Wat is normaal?

Wat als je niet past in een standaardlijstje in deze maatschappij? Het is moeilijk om je eigen pad te blijven volgen. Soms heb ik het gevoel alsof ik een toneelstukje aan het opvoeren ben. Zoals een alien die op aarde komt en probeert op te gaan in de menigte. Je leert zoveel mogelijk achtergrondinformatie over de planeet en de bewoners en probeert er voor door te gaan. Het wordt niet gestimuleerd om op zoek te gaan naar je passie. Om te gaan ontdekken wie je nu eigenlijk zelf bent als individu. De rekeningen moeten worden betaald. Je moet een maatschappelijk verantwoord antwoord kunnen geven op feestjes als je wordt gevraagd wat je voor de kost doet.

Je eigen pad volgen betekent natuurlijk niet dat je er altijd gelukkig van wordt, maar ondanks al die pijn, onzekerheid en verdriet is het de moeite waard. Dit concludeerden mijn goede vriendin Barbara en ik na het zien van To Stay Alive: A Method.

pop-up-cinema-to-stay-alive-a-method-iggy-pop-film

Gewoon blijven liggen

De avond werd geopend door scenarioschrijfster Sarah Arnolds. Sarah las een column voor genaamd ‘Leg me neer’. Een column die ze schreef voor het NTGent- weekend in Theaters Tilburg. In dit weekend stonden de twee voorstellingen Platform en Onderworpen centraal. Beide gebaseerd op romans van Michel Houellebecq. ‘Leg me neer’ is een oproep om gewoon te blijven liggen, voor het loslaten van principes, het kiezen voor de weg van de minste weerstand. Jezelf niet allerlei druk op willen leggen om de loop der dingen te willen veranderen. De wereld raast wel door.

Grote zaal

Aangezien er meer dan honderd kaarten waren verkocht zaten we deze keer in de grote zaal van de NWE Vorst. Tegen de tijd dat mijn vrienden en ik binnen waren was er alleen nog plek onderaan op de eerste rij voor ons allemaal. Op deze manier kwam de film nog indringender bij me binnen. Het was alsof Iggy Pop mij persoonlijk aansprak.

Hoe kun je als kunstenaar overleven?

Houellebecq vertelt ons via Iggy Pop in vier hoofdstukken hoe we als kunstenaar kunnen overleven: lijden, leren spreken, overleven en toeslaan op het juiste moment. We gaan terug naar het begin, Het Lijden.

Anne Claire

We maken kennis met Anne Claire en zij vertelt lopend over een treinspoor over hoe ze uit frustratie haar hele huis kort en klein heeft geslagen. De camerashots zijn in het begin heel wijd en daardoor lijken de personages nog kwetsbaarder en klein. En de wereld heel groot.

Robert

Een derde personage is spraakwaterval Robert. Hij vertelt over alle ziektes en onheil die zijn familie zijn overkomen en stopt halverwege omdat hij er zelf ook moe van wordt. Hij lacht om zijn eigen ellende en dat houdt ook de luchtigheid in deze film.

Jerome

Het beginshot van het vierde personage Jerome is ook indrukwekkend. Grote openslaande deuren van de kerk met Jerome in het midden. Hij vertelt over het mislukken van zijn huwelijk en zijn dochter die hij waarschijnlijk niet meer te zien krijgt, waardoor hij moet huilen. Daarna zegt hij dat hij geen spijt heeft van het feit dat hij net moest huilen. Maar is hij, door dit te zeggen, zich niet júist aan het verontschuldigen voor zijn niet-maatschappelijk-aanvaardbare gedrag? In één van zijn gedichten schrijft Houellebecq: ‘Gekken zijn over het algemeen zichzelf, daarom worden ze juist opgenomen’. De camera lijkt af te glijden zoals het leven van Jerome zelf ook op dat moment. Het gaat over identiteit. Wie zijn we eigenlijk?

pop-up-cinema-tilburg-to-stay-alive-a-method-iggy-pop-houellebecq‘Vincent’ en Iggy Pop

Vincent

Ons vijfde personage Vincent (gespeeld door Houellebecq zelf) is een mislukt beeldhouwer en werkt aan een groot geheim kunstwerk: ‘The Secret Of Life’. Volgens hem zijn er twee soorten mensen: Revolutionairen en Decorateurs. Hij beschouwd zichzelf als een ‘Conservatieve Decorateur’. Het mooiste voorbeeld hiervan is het bloemenschilderijtje dat hangt boven zijn bloemetjesbank over het bloemetjesbehang. Hij lijkt onderdeel te zijn geworden van het decor. Als je niet origineel bent, besta je niet.

We moeten leren spreken. Ons lijden kunnen uiten. Structuur vinden om te overleven. In je hart weet je wat waar is, maar je doet wat je verteld wordt. Iggy kijkt me weer recht aan.

pop-up-cinema-tilburg-to-stay-alive-a-method-iggy-pop-regieQ&A met de regisseur Erik Lieshout

Q&A met de regie

Na de film hadden we nog een leuke Q&A met regisseur Erik Lieshout. We kregen te horen hoe Iggy en Michel elkaar voor het eerst ontmoeten en elkaars grootste fans bleken te zijn; hoe Erik beide personages stiekem een beetje tegen elkaar op aan het stoken was om de shots te krijgen die hij wilde voor de film.

Dan rest alleen nog de grote vraag die velen hadden: wat was nou dat geweldige kunstwerk waar Vincent aan het werken was? Je moet de film zelf maar gaan kijken, wie weet kom je er nog eens achter…