01 jun Terugblik Talent Talks: DOCWERK

Na lekker een uurtje te hebben genetwerkt onder het genot van een (borrel)hapje en drankje was het tijd voor Talent Talks: DOCWERK. Een avond waarin getalenteerde filmmakers een kijkje geven in hun werkproces met korte fragmenten en inspiratie. Deze avond werkten we samen met DOCWERK, een werkervaringsplek voor afgestudeerde film- en mediamakers.

Door Babette Kort

Bruno Bolsius

Als eerste was Bruno Bolsius aan de beurt. Bruno heeft een korte docu gemaakt over fotograaf Joep Lennarts die in 2011 besloot uit het leven te stappen. Compromisloos ging uiteindelijk niet alleen over de fotograaf, maar ook over wat zelfdoding doet met de achterblijvers. Bruno koos voor een gedurfde stijl: er zat weinig actie in de film en alle geportretteerden werden in beeld gebracht in stilstaande shots zittend op een bank. “Dodelijk voor een documentaire”, zouden mijn docenten van St. Joost hebben gezegd. In dit geval werkte het heel goed! Juist omdat er weinig in beeld gebeurd focus je je op de geïnterviewden en voel je je verbonden met hen.

pop-up-cinema-tilburg-nwe-vorst-talent-talks-bruno-bolsius-joep-lennartsCompromisloos

Fortunate Son

Wat mij persoonlijk inspireerde waren de fragmenten die Bruno liet zien van een korte documentaire die hij over zijn vader heeft gemaakt: Fortunate Son. Fragmenten waar ik wel een beetje om moest lachen. Zijn vader die de regie nooit kan loslaten. Dit wordt vrij duidelijk wanneer Bruno klaar is met het interview en pa even aangeeft wat er allemaal verkeerd is aan het licht en aan de kadrering. Bruno gaf later aan dat hij wel wist dat zijn vader hierover zou beginnen. Toch heeft hij het op zijn manier gefilmd. Kleine tekens van verzet, leuk om te zien.

Kind en regisseur tegelijk

Voor mij was dit het thema van de avond. ‘De regie houden in je eigen film’. Ook al ben je zelf nauw verbonden met het onderwerp. Hoe kun je regisseur en dochter/zoon tegelijk zijn? Het is mij tijdens het maken van mijn afstudeerfilm destijds niet gelukt, ondanks het feit dat ik er een volledige scriptie aan gewijd heb.

pop-up-cinema-tilburg-nwe-vorst-talent-talks-docwerk-uitgelichtBruno Bolsius aan het woord

Esra Piké

Ook in de afstudeerfilm van ons tweede talent kwam ditzelfde thema naar voren. De vader van filmmaker Esra Piké gaat failliet en zij besluit er een korte documentaire over te maken: Self Employed. Tijdens de talk beschrijft Esra een moment waarin ze zich afvraagt of het wel ethisch verantwoord is om haar camera mee te nemen. Dit gebeurt onderweg naar de opname van haar vader in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze staat op het punt om deze gebeurtenis aan de film voorbij te laten gaan, tot haar vader haar vraagt: ”Esra, waar is je camera? Dit is een belangrijk moment en hoort toch ook in je film!”.

Boos

Esra maakt films over onderwerpen waar ze boos over wordt. Zoals ze boos kan worden over het feit hoe haar vader werd behandeld in Turkije na een faillissement kan ze ook boos worden over het feit dat er zoiets bestaat als ‘bemoeizorg’.

In de korte documentaire U hebt een probleem zijn we stille getuigen van de pogingen die zorgverleners in Groningen doen om mensen die zich volledig van de samenleving geïsoleerd hebben weer op de rit te krijgen. Maar deze mensen willen helemaal geen bemoeienis. Blijkbaar willen zij hun leven zo leven. Zolang het geen gevaar voor anderen oplevert is dit dan erg kun je je afvragen. Ben je verplicht om mee te doen met de samenleving?

Talent Talks: Docwerk

Al met al heb ik na vanavond weer genoeg stof tot nadenken en dat vind ik fijn. Dank jullie wel inspirerende nieuwe filmmakers!

Babette Kort

Sinds januari 2016 ben ik werkzaam als vrijwilliger bij Pop Up Cinema. Ik heb een grote liefde voor film en zal vanaf nu regelmatig bloggen over allerlei inspirerende filmzaken. Ik heb zelf van 2007 tot 2011 Fotografie en Audiovisuele Vormgeving gestudeerd aan AKV St. Joost in Den Bosch. Na de academie ben ik actief gebleven als vrijwilliger bij verschillende culturele festivals en instellingen.

Meer Pop Up Cinema nieuwtjes ontvangen
in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws!