01 mrt Een kijkje achter de schermen bij DOCfeed

Pop Up Cinema verzorgde tijdens de Doc Industry Day op DOCfeed de Talent Talks. Journaliste in spé Manon van Maurik meldde zich aan als vrijwilliger en hielp mee met de productie tijdens de dag. Lees verder en neem een kijkje achter de schermen bij DOCfeed.

Vroege Vogels

Meehelpen achter de schermen op Doc Industry Day. Een hele belevenis. Om 06:00 uur werd ik wakker geschud door mijn wekker, waardoor ik keurig om 08:00 uur op de stoep van het TAC gebouw stond. Dat was ook nodig, want er moest nog een heleboel gebeuren voordat de eerste gasten zouden arriveren.

Staan de tafels met de microfoons goed? Spelen de video’s goed af op de beamer? Staan de balies bij de entree al klaar? Om 09:30 uur stond alles op zijn plek en mochten we de eerste gasten ontvangen.

Spanning

Langzaam druppelde de gasten binnen en al snel opende presentatrice Meike van Zandvoort de dag. Blij dat iedereen op zijn plek zit, luisterde ik naar haar speech. Maar in mijn hoofd bleef het spoken: ”staan er genoeg kannen water? Is ze goed te verstaan? Zou de Powerpoint goed werken?” Dat klinkt misschien vervelend, maar ik vond het heerlijk. Zolang iedereen tevreden was en alles soepel verliep, hadden wij ons werk goed gedaan.

Pop Up Cinema DOCfeed Doc Industry Day

Uitdagingen

Na de opening presenteerde Paul Pauwels (hoofd European Documentary Network) over de uitdagingen in de documentaire-industrie. Aansluitend volgde een informatief panelgesprek met experts uit verschillende bedrijfstakken.

Break

Toen was het eindelijk tijd voor een korte break. Nou ja, break… Rennen geblazen! Iedereen voorzien van een kopje koffie of thee en ondertussen de zaal ombouwen voor de Talent Talks. We hadden een klein kwartiertje om alles weer klaar te maken voor de volgende sprekers.

Inspiratie

Na de break luisterden we aandachtig naar inspirerende jongeren die allemaal hun eigen pad in de documentaire wereld volgden. Zo vertelde Steffie Storms over haar oneindige interesse in subculturen en alter ego’s en presenteerde ze haar documentaire over de Roller Derby. Het was mooi om te zien dat na de vele theorie in de ochtend, de zaal wat ontspande door de praktijkervaringen van deze documentairemakers. Het kan dus écht!

Pop Up Cinema DOCfeed Doc Industry Day

Speeddating

In de grote pauze was het naast tijd voor een broodje ook tijd voor de speeddates. Had jij een fantastisch idee of wilde je heel graag eens met die ene documentairemaker praten? Dít was je kans! Wij waren ondertussen druk in de weer met kannen, glazen en microfoons.

Workshops

Na de speeddate pauze werden er workshops verzorgd. Zelf heb ik een workshop van Paul Pauwels over pitchen bijgewoond. Interessant! Ik weet nu wat je wel, maar ook zeker níet moet doen als je je verhaal pitcht.

Pitchen

Om 16:15 uur kon ik deze kennis goed gebruiken, want vier enthousiaste makers pitchten hun idee voor de jury. De onderwerpen liepen behoorlijk uiteen. Zo kwam Pien van Grinsven met een verhaal over haar vader die zijn gezin verliet. Aleksandr M. Vinogradov pitchte zijn documentaire ‘Queer Tango Goes to Russia’, die uiteindelijk de prijs van €2000,- in ontvangst mocht nemen.

Borrelen

We sloten af met een heerlijke borrel; daar waren we wel aan toe. Met een goed glas wijn bespraken we de dag en langzaam verliet iedereen het TAC gebouw. Missie geslaagd!

Bekijk hieronder ook de impressie van deze dag:

Meer Pop Up Cinema nieuwtjes ontvangen
in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws!